Menu
Obec Sušice

Osoby zdravotně znevýhodněné a žádost o uznání statusu osoby zdravotně znevýhodněné

3. Pojmenování (název) životní situace

Osoby zdravotně znevýhodněné a žádost o uznání statusu osoby zdravotně znevýhodněné

4. Základní informace k životní situaci

Jako osoba zdravotně znevýhodněná (dále jen "OZZ") bude uznán občan, který má zachovánu schopnost vykonávat soustavné zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost, ale jeho schopnost být nebo zůstat pracovně začleněný, vykonávat dosavadní povolání nebo využívat dosavadní kvalifikaci či získat novou, je podstatně omezena.

Příčinou tohoto omezení je dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, který má podle poznatků lékařské vědy trvat déle než 1 rok a podstatně omezuje tělesné, smyslové nebo duševní schopnosti a tím i schopnost pracovního uplatnění. Kritéria jsou uvedena v právních předpisech (zejména v ustanovení § 67 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů).

Kategorie OZZ existovala již v minulosti a byla původně s účinností od 1. ledna 2012 zrušena zákonem č. 367/2011 Sb., dle kterého bylo stanoveno, že platnost původního rozhodnutí je nejpozději do 31. prosince 2014. Podle přechodných ustanovení zákona o zaměstnanosti však původní rozhodnutí o OZZ vydaná Úřadem práce České republiky do 31. prosince 2011 platí po celou dobu, na kterou byla vydána. Pokud byl tedy občan před 31. prosincem 2011 uznán za OZZ trvale, má tento status i po 1. lednu 2015 a nemusí podávat novou žádost.

Obnovení statusu OZZ (na základě zákona č. 136/2014 Sb.) má za cíl zatraktivnit zaměstnávání těchto osob a zlepšit jejich uplatnění na trhu práce. Stát podporuje zaměstnávání OZZ poskytováním příspěvků zaměstnavatelům prostřednictvím Úřadu práce České republiky. O příspěvek mohou zaměstnavatelé žádat od 1. ledna 2015. Samotné OZZ žádný nárok na poskytování peněžního příspěvku či dávky nevzniká.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Žádost o status OZZ podává občan (starší 15 let, jenž ukončil povinnou školní docházku), který má z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu omezenou schopnost uplatnit se na trhu práce.

Žádost může podat jak občan České republiky, tak cizinec, který v České republice pracuje.

Osoba mladší 15 let nebo osoba, která neukončila povinnou školní docházku, je v řízení zastoupena zákonným zástupcem.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Předpokladem pro přiznání statusu OZZ je zjištění dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu (dále jen "DNZS").

Za DNZS se pro účely agendy OZZ považuje takový nepříznivý zdravotní stav, který má podle poznatků lékařské vědy trvat déle než 1 rok a podstatně omezuje psychické, fyzické nebo smyslové schopnosti a tím i schopnost pracovního uplatnění.

Výše uvedená definice upřesňuje DNZS v tom smyslu, že kromě dlouhodobosti je upravena i nepříznivost zdravotního stavu. Protože se musí jednat o podstatné omezení uvedených schopností, jsou eliminovány lehčí funkční poruchy, které uvedené funkce podstatně neomezují. Funkční porucha, která podstatně omezuje psychické, fyzické nebo smyslové schopnosti, musí mít také nepříznivý dopad na pracovní uplatnění. To znamená, že některá schopnost sice může být podstatně omezena z důvodu nepříznivého zdravotního stavu, který podle poznatků lékařské vědy má trvat déle než 1 rok, ale pokud nemá u konkrétní osoby nepříznivý dopad na schopnost pracovního uplatnění, využití nebo získání kvalifikace, nejedná se o DNZS pro účely přiznání statusu OZZ.

Status OZZ nemůže získat osoba, u které probíhá řízení o přiznání invalidního důchodu, nebo osoba, která již byla uznána invalidní v jakémkoliv stupni invalidity.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Řízení o uznání osoby jako zdravotně znevýhodněné lze zahájit buď na základě žádosti fyzické osoby (o přiznání statusu OZZ/ o odnětí statusu OZZ) nebo z moci úřední (o odnětí statusu OZZ).

Podnětem k zahájení řízení z moci úřední bude zejména zjištění posudkově významných skutečností, které jsou pro odnětí statusu OZZ rozhodné.

8. Na které instituci životní situaci řešit

K poskytnutí odborné pomoci, k posouzení zdravotního stavu a pracovní schopnosti a k následnému vydání rozhodnutí ve věci žádosti o status OZZ je příslušná okresní správa sociálního zabezpečení/ Pražská správa sociálního zabezpečení/ Městská správa sociálního zabezpečení Brno (dále jen "OSSZ/ PSSZ/ MSSZ").

Místní příslušnost se řídí místem trvalého pobytu občana nebo místem hlášeného pobytu v České republice, jde-li o cizince.

Kontakty na OSSZ/ PSSZ/ MSSZ naleznete na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

9. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit

Žádost o status OZZ se podává u OSSZ/ PSSZ/ MSSZ, která je příslušná dle trvalého pobytu občana, nebo dle hlášeného pobytu v České republice, jde-li o cizince, a kde také poskytnou odbornou pomoc.

Žádost je možné podat osobně (lze sepsat přímo na OSSZ/ PSSZ/ MSSZ), prostřednictvím poštovní přepravy nebo formou datové zprávy odeslané prostřednictvím datové schránky nebo podepsanou uznávaným elektronickým podpisem.

Podání je možné učinit i pomocí jiných technických prostředků nebo prostřednictvím veřejné datové sítě bez použití uznávaného elektronického podpisu za podmínky, že je takové podání do 5 dnů potvrzeno nebo doplněno způsobem uvedeným v § 37 odst. 4 větě první zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (zejména písemně, ústně do protokolu, podepsané uznávaným elektronickým podpisem).

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Na úřadě je nutné předložit průkaz totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas).

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Žádost o status OZZ musí mít písemnou formu a musí z ní být patrno, kdo ji činí, které věci se týká a co se navrhuje.

Podání tedy musí obsahovat jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu, popř. jinou adresu pro doručování, označení správního orgánu, jemuž je určeno, a podpis osoby, která je činí.

Kromě předepsaných náležitostí, by žádost měla obsahovat označení ošetřujícího lékaře, popř. poskytovatele zdravotních služeb, a jeho sídlo.

Doporučený vzor žádosti je k dispozici na OSSZ/ PSSZ/ MSSZ nebo (v elektronické podobě) na internetových stránkách České správy sociálního zabezpečení.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

V rámci řízení o přiznání statusu OZZ se žádné správní poplatky nehradí.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Rozhodnutí vydává příslušná OSSZ/ PSSZ/ MSSZ do 30 dnů od doručení žádosti. Je však třeba počítat s tím, že lhůta se prodlužuje o lhůtu stanovenou pro vydání posudku, která činí 45 dnů.

Lhůta může být případně i prodloužena o dobu, po kterou se došetřují rozhodné skutečnosti.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Kromě podání žádosti o status OZZ, jejího vybavení potřebnými doklady a ověření podpisem, se požaduje podrobit se nezbytnému vyšetření zdravotního stavu a vyplnit formulář "Profesní dotazník", který zašle žadateli příslušné oddělení lékařské posudkové služby s informací, týkající se posuzování jeho zdravotního stavu.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

17. Podle kterého právního předpisu se postupuje

Zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů

Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů

19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují

V případě, že občan nesouhlasí s posudkem vypracovaným v rámci řízení o OZZ, musí počkat na vydání rozhodnutí, proti němuž lze podat odvolání. Odvolání proti posudku není možné.

Proti rozhodnutí pak lze podat odvolání ve lhůtě do 15 dnů od jeho doručení, a to u OSSZ/ PSSZ/ MSSZ, která jej vydala. O odvolání rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení.

Rozhodnutí o odvolání vydává Česká správa sociálního zabezpečení do 30 dnů od doručení odvolání; tato lhůta se však opět prodlužuje o lhůtu stanovenou pro vydání posudku, která činí 60 dnů.

Lhůta může být případně i prodloužena o dobu, po kterou se došetřují rozhodné skutečnosti.

20. Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností

Pokud se občan bez omluvy nepodrobí vyšetření zdravotního stavu, nebo pro účely posouzení zdravotního stavu nepředloží nálezy ošetřujících lékařů, které má, nebo nesdělí anebo nedoloží další údaje, které jsou potřebné k vypracování posudku, ačkoliv byl k tomu vyzván, může být řízení o přiznání statusu OZZ přerušeno a případně i zastaveno, pokud byl občan ve výzvě na tento následek upozorněn.

23. Informace o popisovaném postupu (o řešení životní situace) je možné získat také z jiných zdrojů a v jiné formě

24. Související životní situace a návody, jak je řešit

  • Invalidita a žádost o invalidní důchod

28. Popis byl naposledy aktualizován

27.02.2017

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13
1
14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Přihlášení k odběru zpráv

Dostávejte informace z našeho webu prostřednictvím e-mailů

Facebook

facebook

1344první písemná zmínka

631počet obyvatel

202nadmořská výška (m)

188katastrální výměra (ha)